BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, November 7, 2011

what would be your call? Your wife? Or your baby?


Assalamualaikum


Hello bakal isteri solehah dan bakal imam sekalian.
Aku sebenarnya dah lama tak buka email untuk menjawab soalan-soalan yang di hantar ke inbox email aku. Ada banyak sebab kenapa aku tak buka. Antaranya adalah kerana aku malas. Solid reason. Tapi kan, semalam masa aku rasa bosan gila dan tak ada benda nak dibuat, aku pun belek-belek lah email di Gmail aku. And untuk pengetahuan korang, aku ada terima satu email yang berbentuk soalan dari seorang my reader. Email dan soalan dia sebenarnya membuatkan aku terfikir beberapa kali.

Dan entah kenapa, aku rasa macam aku tak leh jawab soalan dia. So, apa kata kalau korang yang jawabkan?
*******************

Assalamualaikum Mr S. Saya ada satu soalan. Imagine lah yang you ni dah kahwin. Nak-nak pulak, you kahwin dengan bini yang cun melecun. Dah la cun melecun, solehah, comel pulak tu. Comel siap boleh kalahkan your Lisa Surihani lagi. Kira memang perfect full package ah. So, memang you sayang gila-gila lah kat wife you tu. But then, even dah lama kahwin, you guys still tak dikurniakan cahaya mata (Anak). Korang pun sedeyy. Isk. Isk.


And then pada suatu hari, setelah melayar bahtera ke pulau impian nan indah untuk beberapa ketika, you both dikhabarkan dengan satu berita gembira which is you both bakal dikurniakan anak. Which means lagi you akan jadi daddy. Yey Mr S akan jadi daddy! Dah la lama gila tunggu dapat anak. So, sekali dah dapat anak, mesti happy gila kan? Kan?

But, on the day hari kelahiran baby, korang dapat tahu dari the doktor yang mengatakan bahawasanya ada sedikit complication kat rahim your wife ketika proses melahirkan anak tu. Macam-macam dah doctor tu buat. Check sini, check sana, suntik sini, suntik sana. Tapi still tak boleh overcome masalah tu.

Okay, here's the thing. At the end on that time, doktor tu suruh kau buat satu pilihan yang besar wahai Mr S. Doktor tu suruh kau pilih 

"Encik nak pihak kami bagi keutamaan pada siapa? Isteri encik, atau bayi yang bakal di lahirkan?"

And then, selepas berfikir beberapa ketika, you dapati yang you ada dua pilihan.

Pilihan pertama : Selepas check-check, doktor dapati ada kemungkinan yang wife you dah tak boleh hamil lagi. So, kalau you pick your wife, chance untuk dapat next anak adalah 0.0001%. Or dalam reality, you memang tak akan dapat anak dah.

Pilihan ke dua : Your lovely full-hearted wife suruh you pilih the baby instead of herself. Because "At least, ada gak tanda cinta antara kita dalam muka bumi ni. Kan? :)" Katanya. Sebak.

Pada masa ni, sure ah jantung kau akan terhenti beberapa saat. Dan diikuti dengan linangan air mata. Air mata kasih dan sayang seorang suami kepada isterinya. Kepada anak yang bakal melihat dunia yang fana ini.

***************************

Soalan di atas dah di-edit sedikit. But still, what would be your call? Your wife? Or your baby?

As for boy yang baca, aku bet yang surely ramai akan kata yang korang sanggup mati for the baby. Tapi persoalannya, if aku pick the baby instead of my wife boleh ke aku besarkan baby tu tanpa kasih sayang seorang ibu? Sedangkan aku yang besar ni pun perlukan kasih sayang seorang gadis, apatah lagi my baby?

If you pick your wife, then tak boleh hasilkan anak. Then what? Your wife mesti akan rasa bersalah gila sebab tak dapat bagi anak kepada hubby kesayangan. Then dia sure akan kasi green light supaya husband yang dia cintai dapat kahwin lagi satu semata-mata untuk dapatkan anak sendiri. Untuk zaman sekarang, tak adalah isteri yang sanggup kasi suami dia kahwin lain. So, even dia kasi green light pun, sure dia suffer gila inside. Sanggupkan anda let your wife buat macam ni demi kebahagiaan korang? Not me. Aku tak sanggup kasi wife aku bekorban sorang-sorang demi aku.

Dan aku tak pasti samaada ambil anak angkat merupakan satu good idea. Boleh ke you and your life partner kasi full love to your anak angkat? 

So again. Kalau korang berada dalam situasi di atas. Siapa yang you akan pick. Your wife (yourself) or the baby?

Andai kata aku terpaksa membuat pilihan ni suatu hari nanti, then ianya akan menjadi pilihan yang paling susah bagi aku. Aku harap none of us akan terima ujian yang seberat tu. May God bless us.  

Saturday, November 5, 2011

mengenali dirimu!!!




Ingin ku gapai tanganmu di saat kau tinggalkan aku,
mengapa begitu tega dirimu meninggalkan aku
disaat bahagia datang, tergamaknya dirimu.
Apakah salahku kepadamu
Tanpa bicara
Tanpa tanda
kau tinggalkan aku selamanya
rupanya selama ini kau berpura
cinta padaku
sayang padaku
di saat tangan ku berada di tanganmu
terasa saat itu manis sekali
namun kau tinggalkan aku
disaat aku bersedia untuk kau
sarungkan cincin cinta kita
namun kau berlalu pergi
mengalir airmata ini
membasahi pipi
menyentuh hati
menyentuh perasaan ini
rupanya cincin itu bukan milikku
rupanya kau bukan untukku
walau saat gembira tergambar dihadapanku
rupanya bukan milik ku yang abadi
walaupun saat itu kau pernah berkata
aku cinta padamu
dan kau adalah segalanya untukku
namun itu bukannya penentu untuk kita bahagia
ku susun indah
ku sematkan setiap kenangan kita
pada hatiku yang kau lukai
ku berjanji pada hatiku
yang aku akan melupakan dirimu
pergimu bukan bererti dunia ku akan berakhir
kerana aku punya segala-galanya
walaupun dirimu bukan pendampingku
namun aku rela melepaskannya
demi sebuah kehidupan yang mendatang
ku sematkan kenangan itu
bersama senyuman terakhir ku untukmu
ku bersyukur kerana adaNYA PAYUNG ALLAH
ku bersyukur kerana adaNYA CINTA ALLAH
ku bersyukur kerana adaNYA ALLAH DI  DALAM HATIKU
WALAU RETAK HATIKU SERIBU
NAMUN KU TEMUI SEJUTA MANISAN
DI SETIAP LUKA YANG KAU BERI
TERIMA KASIH UNTUK SEGALANYA

4 the 1st time!!








For the first time
Ku mengenalimu
Ku merasakan debaran dihati
Tak terungkap dengan kata-kata

For the first time
Ku sambut bicaramu
Ku sambut  hatimu
Tak terucap dengan kata-kata

For the first time
Ku mengenal cinta
Ku mengenal sayang
Tak terbayang dengan pandangan mata

For the first time
Ku mengenal sakit
Ku mengenal kecewa
Tak tergambar dengan ungkapan maafmu

For the first time
Ku mengenal erti tabah
Ku mengenal erti pasrah
Tak tergambar dengan kalimah kata-kata

For the first time
Ku mengenal senyuman disebalik derita
Ku mengenal senyuman disebalik bahagia
Ku mengenal lagu hati kita
Walau dialun beribu kali
Ia tetap pertama untukku
  
For the first time
Hatiku telah dimiliki
Hatiku telah berlagu indah
Mengungkap seribu kesyahduan
Mengajak hati agar lebih setia
Walau cinta tidak semestinya dimiliki
Aku telah redha pada segala
Ketentuan dan takdir Tuhan
Yang  Cinta pernah hadir 
Yang cinta pernah mengisi
Disudut hatiku……

Thursday, September 1, 2011


rindu pada dirimu membuat aku tension,arrgghhhh!!!!!!

Assalamualaikum...rini aq nk mluahkan isi ati aq ,sob3....

rini msuk ari ke6 aq merindui dirimu . kini baruku sedar tnpamu aq bagai nak giler!! bagai burung merpati di dalam sangkar,bgai banduan di pnjara besi, trkurung trpisah dari dunia luar. ARRRGGHHH!!!! Streamyx, bile dirimu nak brdamping dnganku lgi ni!!! agk lama jgak ko merajuk..

Monday, August 22, 2011

23 Ramadhan@23/08/11

Salam 2 all geng blogger..lme da ak rase xupdte blog ak. Bzy gan KEJA jew!! Nk Story ckit la, bwu2 nie b4 blik KG@PERAK singgah r kejap kat kolej.. Niat ati nk jmpe jp kwan2 n junior 1 umah dlu di samping cuba tok melupakan kenangan kat kolej.. 3blan ak menyepikan diri kat Merlimau,Melaka dengan harapan dpat melupakn c dye..TTuuPP-TtUpp!! terJUMPA la kembali c dye..tetiba ati aku tersentak n automtik fikiran ak teringan kembali knangan BERSAMA c dye..3 blan ak merasa senggra tok melupakn c dye...hancur,pedih luka dihati kembli berdarah.. 1stly dye ajak kuar sama n then ak cuba menolak gan mmberi alasan.. tpi apakan daya pujuk rayu yew mmbuatkn ak CAIR!!! n mengenangkn mmber2 ak yg sme dgn yew ajk kuar...


13-15/08/11 - Hari yg pling GEMBIRA bt ak coz dpat bertmu kembali kekasih ahi wlupon dye bkan lagi GF ak n mgaggap ak bgai SCAnDAL dye..ari 1st mkan sme2 kat Medan Ikan bakar Kuala Sg. Baru, Melaka gan mmber2 ( Kecik Suxuran, Kenpachi@ Shaari Kulim, Ady Pahang n Dak Pika Melaka)...best sgt time 2 rase coz lme xjmpe n berborak gan dyeorng..aftr 2 trus g seremban jalan2 coz ady nk g serve baju raya tok family dye.. da g jln2 smpai malam so kteorg 3 cple stay lepak kat Marina.. keesokan yew pon cme but 4 ths mment lepak kat MElaka lak..jln2 karoake..happing sanad!!! eerrrmm... kegembiraan 2 xlama.. g pon dye bkan ny GF da n xaggp pon ak nie SPEW2 dihatinya.. Ak da xsggp nk stay lme lagi kat KOLEJ coz ak tkut t lagi skit n hancur ati ak

Ku Sedar!!
Jika dengar akan aku, dengarlah dengan hati. Jangan dicari siapa aku tapi
Temuilah apa yang telah hilang bagimu.
Jika esok tiada lagi rentaku,sisipkan saja panduan jika menjadi sempadanmu.
Kerana mungkin aku sudah letih. Kerana mungkin rajukku ada. Semakin lama
Semakin panjang.
Jangan dipa ndang siapa aku, kerana aku bukan siapa2 bagimu. Kerana adanya aku di sini bukan kerana kamu. Jangan di cari2 kemana aku, kerana
Kamu juga bukan siapa bagiku lagi. Kerana aku dan kamu jauh amat
berbeza. Kerana walau rambut  kita hitam namun nilai hati menjadi ukuran
jangan di sanjung, jangan diangkat, aku jua ada salahnya. Aku juga lemah. Sama
kita adalah hambaNya. Dalam mencari apa ertinaya bahagia.
 Pada 1 wajah itu, sunggguh jarak memisahkan kita. Namun tahukan kamu, ingatan aku ada kamu. Berpisah kita Cuma mati. Jangan diragui mana janji.



Thursday, July 28, 2011

TeRaSa BaNgAt!!!

Bila terasa kehilangan,kembali pada diri. Mungkin kita terlalu ego atau ada membuat kesilapan pada seseorang lalu ujian ini sebagai didikan untuk kita kembali menghayati diri sebagai seorang hamba. Mungkin pernah suatu ketika kita tak pernah menghargai anugerah yang sedikit,lalu kita diajarkan erti 'menghargai' melalui 'kehilangan'. Subhanallah. sungguh hebat tarbiyah dari Allah =)
perfume's punca kte jatuh cinta..
perfume's jgk wt kte x leh lupakan si dia..♥
SEBELUM COUPLE :

Message ringkas al-kisah pasangan bercouple..

L: ye! abg dh lme tnggu saat nie!
P: abg nk tngglkn syg ke?
L: mestilah x..?? tolong jgn fkir mcm 2.. xmngkin trjadi..!!!
P: abg cntakn sygkan?
L: ye..tiap hari..
P: abg prnh tipu syg x?
L: X! nape syg sllu tnye cm2?
P: abg akn selalu kluar dengan syg tk?
L: stiap kali ada pluang abg tk kan lepaskn..
P: abg akn pkul syg?
L: giler ke?abg bkn llaki cm2!
P: bleh ke syg prcyekn abg?
L: yaa!
P: syg!

SELEPAS COUPLE:
baca dari bawah hingga atas.. just for sharing.. ^_^ renungan bersama....


 
 

Friday, July 22, 2011

KAWAN @ KEKASIH!!

Istimewa Untukmu WANITA


Khas buat setiap wanita yang sememangnya mendambakan kasih suci berlandaskan keredhaan Illahi...

Hanya Untuk-MU

jangan cinta kerana dia lelaki..
kelak kita akan membenci..
jika dia bukan lelaki yang dicari..
hanya pandai menabur janji..

jangan dirindu pada paras rupa..
kelak kita akan terseksa..
jika dia tidak sebaik rupanya..
senyumnya manis tipu belaka..

jangan disayang kerana berharta..
kelak kita hidup menderita..
jika hartanya habis dibelanja..
sukarnya hidup miskin dan papa..

jangan dikasih kerana dipuji..
kelak kita menagih janji..
jika rupa berkedut dimamah hari..
hilang sudah puji memuji..

jangan dicari seorang kekasih..
kelak kita akan disisih..
jika kasih luntur bersih..
menangislah diri hidup bersedih..

jangan disambut salam rindu..
kelak kita menahan sendu..
jika rindu tak dapat disatu..
dimanakah akan kita mengadu..

jangan dilayan seorang teman..
kelak hidup menjadi ancaman..
jika teman tidak beriman..
dibakar api dihari kemudian..

wahai sahabat wahai teman..
carilah dia kerana Tuhan..
untuk menambah ceteknya iman..
bekalan diri hidup berteman..

wahai sahabat wahai teman..
cintailah dia kerana beriman..
dijadikan Tuhan sebagai pasangan..
baik buruk ketentuan Tuhan..

wahai sahabat wahai teman..
terimalah dia penuh keikhlasan..
andai buruk anggaplah dugaan..
andai baik pujilah Tuhan..

wahai sahabat wahai teman..
ingatlah akan janji Tuhan..
isteri yang baik besar balasan..
suami penyabar itulah kemenangan..
 
 

khas untuk dirimu

KEKASIH 
bkn 
brjuta
Tp
"1",
Bkn Utk 
Dguna
Tp Utk
Djaga,
Bkn Utk 
Dmusuhi 
Tp Utk
Dsygi,
Bkn Utk 
Smentara
Tp Utk 
Slamanya,
Bkn Utk 
Dlupa
Tp Utk 
Dingati,
Bkn Utk
Dcurangi
Tp Utk
Setia dan
Dkasihi,
Bkn Utk
Dtnggalkn
Tp Utk 
Drindui,
Bkn Hnya 
Dcni
Tp
D dlm hati,
Bkn 
Stakat ini
Tp Hngga
Hjung NYAWA..
<UTKMU KEKASIH>

Aku mnadah tgan b'doa
m'britahu Tuhan yg aku
b'syukur krn ALLAH telah
mngurniakn seorg kekasih 
sptmu kpdku..

Ya Allah..
Ku mohon agar Engkau
sntiase mncurahkn
rahmatMU kpd kekasihku
itu...

Wahai kekasih..
akn ku b'jnji
"..jika smlam aku adlh 
kekasihmu..hari ini aku
masih lg sbgai kekasihmu..
& jgn risau mngenai hari 
esk..aku akn sntiasa mnjd
kekasihmu.."
Itulh jnjiku kpdmu whai
kekasihku..
& itulah hadiahku kpdmu
ksetiaan seorg kekasih..

KEKASIH..
Kita b'jmpa krn tkdir,
Kita b'kwn krn ksh syg,
Kita b'sma krn prasaan,
Kita bhagia krn cinta,
Kita b'psah krn cita2,
             &
Kita kekal krn kuatnya
hubungan.

sayang kamoo
 

Thursday, July 7, 2011

BaGi AkU LaGu NiE BeSt sNgt...


Assalamualaikum..
 
Pagi2 tme keja ak ske sangt dengar lagu nie kat radio, even tme wak2 rest kerja. sal pew tah???ak sendiri pon xtau..maybe lagu nie mmbuat kan ak teringat kpada c dye yg ak kanl xlama dlu time ak di Kolej. Maybe r lagu nie mengimbau persahabatan ak nun c dye di laman sesawang FACEBOOK!!! Well, eventho ramai cakap "  eh kau apehal shah suka dengar lagu cinta budak-budak, tak matured betullah".  wakaka! memang lah lagu nih kan untuk cinta remaja giteewww. dan saya kan sudah 21 tahun. tapi 21 tahun tu kira remaja lagi ape, haha! btw, budak-budak atau tak, but still I love the lyric, seriously! ehem-ehem, ade pape ke? ;p ngeee~ :) *wink*
 



 
huhu, comel je lagu ni. comel kan comel kan? angguk je lah, bukan susah, haishhhh T_T'. so, nah saya rajin nak bagi lirik okay. so sambil dengar korang boleh nyanyi sama-sama, teehee :)


lirik lagu cinta muka buku full version,
by Imratul Najwa Latif.

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu
Oooo…
Hati ku rasa sesuatu..

Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
Oooo…
Benarkah rasa itu..

Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa..

Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta..

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja..

Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu
Oooo...
Ini cinta remaja ku..

Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju
Oooo...
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku..

Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa..

Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta..

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja..

Pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju
Oooo...
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku..






Saturday, June 25, 2011

DIA LUPA BETAPA BERHARGANYA DIRINYA..

DSC0156 Dia Lupa Betapa Berharganya Dirinya..


Ketika TUHAN Menciptakan wanita,

Malaikat datang menyentuh dagunya. . .


“TUHAN, ciptaan ini kelihatan lemah dan longlai. Seolah – olah terlalu banyak beban terhadapnya.”

“Itu bukan lemah  atau longlai,  itu adalah AIR MATA”.

“Untuk apakah air mata itu?” tanya malaikat

 
“AIR MATA adalah salah satu cara dia mengekspresikan kegembiraan, kegagalan, Cinta, kesepian, penderitaan dan kebahagiaan

“ENGKAU menciptakan segala sesuatunya. Wanita ciptaan MU ini akan sungguh menakjubkan!”


“Wanita ini mempunyai kekuatan mempesonakan lelaki.

Dia dapat mengatasi beban


Dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri.
Dia mampu tersenyum walaupun sebenarnya hati menjerit.
Mampu menyanyi saat menangis,
Menagis saat terharu, terharu saat ketawa,

Bahkan tertawa saat ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya.

Dia tidak menolak kalau melihat yang lebih baik.

Dia menerjunkan dirinya untuk keluarganya.

Dia membawa sahabat yang sakit untuk berubat.


- CINTANYA TANPA SYARAT -

Dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang.

Dia girang dan bersorak saat melihat sahabat tertawa.

Dia begitu bahagia mendengar kelahiran.

Hatinya begitu sedih saat mendengar berita sakit dan kematian
Tetapi dia selalu mempunyai kekuatan untuk mengatasi hidup,
Dia tahu bahawa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.


Hanya Satu Kekurangan dari Wanita,

DIA LUPA BETAPA BERHARGANYA DIRINYA..

.
- menerima artikel ini dari seseorang..

comment ckit..

My Great Web page
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget